ОБЯСНЕНИЕ НА ТЕРМИНИТЕ - I част

Модератори: alexmedia, petra.g

ОБЯСНЕНИЕ НА ТЕРМИНИТЕ - I част

Мнениеот alexmedia » Пет Апр 24, 2015 9:32 am

ОБЯСНЕНИЕ НА ТЕРМИНИТЕ - I частSMART

  Функцията Self Monitoring and Reporting Technology е включена почти във всичките модерни твърди дискове. Тя проверява възможностите на твърдия диск за четене и записване, и алармира за грешки в BIOS.Така всеки проблем върху твърдия диск става известен.


POTS

  Plain Old Telephone System - този термин обобщава класическата телефония и обхваща както аналоговите, така и цифровите услуги, които бяха въведени в последните години. POTS може да бъде разглеждан и като антипод на VOIP, въпреки че двете услуги са почти идентични като функционалност от гледна точка на потребителя.


TWAIN

  Стандартът Twain е разработен през 1992 г. Чрез него могат да се обслужват програмни например за видеообработка, камери или скенери. Стандартът Twain спестява на производителите на софтуер разработката на собствени драйвери.


ПРОЦЕС

  Една току-що изпълнена програма се описва от Windows като процес. Процесите се стартират или автоматично, или след кликване два пъти с мишката върху програмата. С Task Manager процесите могат да се наблюдават и управляват.


SIP

  Session Initiation Protocol е протокол за провеждане на VOIP разговори. Използва се от почти всички популярни доставчици като VOIP Stunt, VOIP Buster Pro или Skype. На пазара се предлагат стационарни телефони със SIP функционалност, които ви позволяват да използвате VOIP услуги и без компютър . Има също така и софтуерни решения за мобилни телефони, като Fring е едно от тях.


H.264
  H.264 е стандарт за видеокомпресия. Наследникът на Н.263 е много подходящ за мобилни устройства, тъй като съотношението между качеството на изображението и необходимия капацитет е отлично. Компресирането на информацията обаче изисква големи изчислителни възможности.


BitTorrent

  BitTorrent е peer-to-peer (P2P) комуникационен протокол за споделяне на файлове през глобалната интернет мрежа между крайни потребители.


SLI

  Технология, при която графиката се разпределя между два или повече видеоконтролера с цел едновременна обработка на отделни части от образа.


Codec
  Кодеците са помощни програми, с които компютрите и други устройства обработват видео и аудиосигналите. Това понятие е изкуствено образувана дума от Coder и Decoder. Кодерът преобразува видео или аудиосигналите в данни. Декодерът отново ги трансформира в сигнали.


Поточни процесори
  Унифицирани блокове от графичното ядро, които могат да изпълняват широк набор от типове инструкции според нуждите на дадено приложение.


Task Manager

  Инструментът Task Manager на Windows осигурява поглед върху всичките активни програми. Оттук могат да се стартират или прекратяват процеси. Освен това потребителят може да следи в Task Manager използването на оперативната памет и на процесите на програмите.


Компресия

  Намаляването на размера на файловете се нарича компресиране. Когато оригиналните файлове могат да се възстановят в оригинален вид, говорим за компресиране без загуби. Компресията JPEG има известна загуба на полезна информация.


MPEG -1/-2/-4

  Това е метод за компресиране на видео. При MPEG-1 на един CD-ROM може да се събере цял филм – с приемливо качество. Новият MPEG-2 се наложи при филмовите DVD-та, а MPEG-4 – при преносимите видеоплейъри и телевизорите с висока резолюция.


Тонер

  Това е пигментът, с който работят лазерните принтери: смес от намагнитизиращи се метали, частици багрещо вещество и частици пластмаса. Тонерът се разтопява при висока температура и след това със силно налягане се нанася върху хартията.


Бит (Bit)

  Бит (Bit, съкратено от Binary Digit или бинарно число). Един бит е най-малката информационна единица. Той може да има стойност само 0 или 1. Всички данни се обработват на малки порции. Съвременните компютри обработват по 32 или 64 бита наведнъж.


Цифрова фотография

  Цифровата фотография (известна още като дигитална фотография) за разлика от класическата фотография, която е основана на фотохимични реакции, използва електронни сензори за да записва изображения, използвайки разбираем от дигиталните устройства двоичен код.


БИОС (BIOS)

  При стартирането на компютъра BIOS проверява съставните му части и зарежда операционната система. Могат да се променят много от настройките, например да се промени последователността на включване на устройствата.


Контролер на паметта - RAM

  Контролерът на паметта поема управлението на оперативната памет. От него зависи какво и колко RAM може да бъде инсталирана. В повечето случаи е включен в дънната платка. Вграден е само в AMD (INTEL) процесорите.


TCP/ IP

  Transmission Control Protocol и Internet Protocol управляват обмяната на данни в компютърните мрежи и в интернет. Всеки уред в мрежата има собствен уникален номер, по който може да бъде идентифициран, т.нар. IP адрес.


МАС адрес
  Всяка мрежова карта се нуждае от уникален сериен номер – Media Access Control адрес. Той служи за идентификация на картата в мрежата. Този адрес позволява управление на предаването на данни и ограничаване на достъпа.


VQF

  Компресиран формат за аудиофайлове, разработен от Yamaha. VQF файловете имат по-висока степен на компресия в сравнение с MP3 файловата компресия VQF е безплатен стандарт за компресиране на аудиофайлове като WMA формата.


GDDR
  Това е графичната DDR памет, обикновено работеща на значително по-високи честоти от стандартната DDR памет, която по принцип се инсталира на дънната платка.


AF

  Anisotropic Filtering е метод, имащ за цел да подобри детайлността на текстурите на далечни обекти и на намиращи се под ъгъл спрямо позицията на камерата.


RGB

  RGB интерфейсът пренася картинни сигнали, разделени по цветове – червено, зелено и синьо. Сигналите не се смущават един друг. Това създава предпоставка за високо качество.


CSS
  CSS представлява добавка за HTML. Така програмиращият страницата може да определи как ще изглеждат текстовете. Текстовите настройки на CSS могат да се използват едновременно в няколко интернет страници.


OSI Model

  OSI моделът е седемслойна архитектура, отговаряща за преноса на данни в дадена мрежа. Референтният OSI модел определя различни функции за работа в компютърна мрежа, изпълнявани от всеки слой.


Динамичен IP адрес

  С динамичен IP адрес всеки път, когато компютърът се свързва с интернет, IP адресът, който получава при всяка нова сесия, може бъде различен. Това прави компютъра по-трудно достъпен.


HDCP

  Техниката за защита срещу копиране HDCP (High Bandwith Digital Content Protection) кодира аудио и видеоданните, докато се пренасят. Чрез HDCP може да се установи дали апаратът може да възпроизвежда защитено съдържание с пълноценно или с ограничено качество.

Аватар
alexmedia
 
Мнения: 11
Регистриран на: Чет Мар 05, 2015 2:50 pm

Назад към Нови технологии

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron