ОБЯСНЕНИЕ НА ТЕРМИНИТЕ - II част

Модератори: alexmedia, petra.g

ОБЯСНЕНИЕ НА ТЕРМИНИТЕ - II част

Мнениеот alexmedia » Пет Апр 24, 2015 9:38 am

ОБЯСНЕНИЕ НА ТЕРМИНИТЕ - II част


EDGE

  Enhanced Data Rates for GSM Evolution е надстройка на стандарта GPRS и позволява удвояване на скоростта на пренос на информация, но само в случай че вашият телефон поддържа този стандарт.


3G

  Съкращението означава трето поколение. Терминът обхваща набор от допълнителни услуги като възможността за провеждане на видеоразговори, едновременното провеждане на телефонен разговор и теглене на информация, и още по-бърз интернет благодарение на стандарта UMTS.


WIFI
Изображение

  Безжична мрежа, която позволява да ползвате интернет, без да прибягвате до услугите на мобилния оператор. В България и по света вече има огромно количество места, където се предлага безплатен интернет през WIFI.


UMTS

  Universal Mobile Telecommunications System е технология за пренос на данни от трето поколение. Задължително изисква да притежавате телефон, който поддържа 3G услуги. На теория скоростта на пренос може да достигне 11 мегабита, което е по-бързо дори от домашния интернет.
MMS

  Multi Media Message е стандарт за съобщения между мобилни телефони, който позволява към самото съобщение да бъдат прикрепени звуци, картинки или дори видеоклипове. Различните оператори понякога поставят лимити за големината на съобщенията.VPN

  Virtual Private Network по принцип е кодирана и дава възможност за супер сигурен пренос на данни в интернет. Дори интернет доставчиците, включени в VPN, не получават информация за изпращаните данни.


HTTP-Header

  При сърфиране в интернет данните най-често се прехвърлят чрез HTTP протокол под формата на малки пакети с данни. В главата на даден пакет (Header) са запаметени административни данни, например дали в пакетите се съдържат снимки или текстове.


JAVA /Javascript/ActiveX

  Посредством тях се използват определени функции на интернет страниците и директно в браузърите. За съжаление Java (script) и ActiveX могат да се използват за пробиви в сигурността.


SIM карта

  Модулът Subscriber Identification Module представлява чип върху пластмасова карта, която се поставя в мобилния телефон. Върху чипа се намират данните за достъп и телефонният номер.Макро/телеобектив

  Макрообективът позволява да се доближите максимално близо до обекта на снимките. С телеобектив може да снимате много отдалечени обекти. Макро и телеобективите се използват при огледално- рефлексните фотоапарати.


Битрейт

  Битрейтът показва степента на компресия на аудио и видеофайловете, и се означава с kbps. Колкото стойността е по-висока, толкова по-добро е качеството.


TS

  При дигиталната телевизия филмите се пренасят като Transport-Stream файлове с разширение ,,.ts”. TS файловете могат да съдържат повече от една звукови писта.


Плазма
  Пикселите на плазмените екрани се състоят от миниатюрни, изпълнени с газ редове. Те светят с помощта на електрически импулси.


Dual-Layer DVD

  Типовите обозначения DVD+R DL или DVD-R DL имат два слоя за запис един над друг и почти двоен капацитет.


VIVO

  Video In – Video Out – вход, даващ възможност за запис от аналогов видеоизточник и изход за извеждане на образа, възпроизвеждан от компютъра върху телевизионен екран.

Аватар
alexmedia
 
Мнения: 11
Регистриран на: Чет Мар 05, 2015 2:50 pm

Назад към Нови технологии

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron