ОБЯСНЕНИЕ НА ТЕРМИНИТЕ - IV част

Модератори: alexmedia, petra.g

ОБЯСНЕНИЕ НА ТЕРМИНИТЕ - IV част

Мнениеот alexmedia » Пет Апр 24, 2015 9:45 am

ОБЯСНЕНИЕ НА ТЕРМИНИТЕ - IV частШейдър


  Това е програмен код, описващ даден материал, който бива прикрепван към повърхността на тримерен обект с цел пресъздаване на по-реалистична повърхност.


HDR

  High Dynamic Range е динамичен обхват на едно изображение, означава съотношението между най-тъмната и най-светлата част от снимката, съответно високият обхват придава по-голям реализъм.


Входяща линия

  Line In или входяща линия е наименованието на един вход за звук. През входящите линии се свързват Hi-Fi уредбите като касетофони, CD или MP3 плейъри. В повечето случаи връзката се осъществява през букси за чинч кабели или минипортове. В случай че устройствата не разполагат с еднакъв вид букси, се използва адаптерен кабел.


Лукс

  Луксът е мерна единица за яркост. Колкото по-висока е стойността, толкова по-светла е средата. 0.25 лукса е светлината при пълнолуние. Осветлението в коридор е 100 лукса. Слънчевата светлина е 100 000 лукса.


Чипсет

  Чипсетът регулира обмена на данни между процесора и останалите елементи в компютъра. Той управлява например оперативната памет и слотовете за разширенията с карти. В някои чипсети има вграден и графичен процесор.


EDID

  Съвременни монитори и телевизори с плосък екран изпращат при свързване с интерфейс HDMI или DVI EDID данни (Extended Display Identification Data). Тези данни издават например с каква разделителна способност и честотата на повторението функционира телевизорът.


FLAC

  FLAC е формат за икономия на място при запаметяването на музика. За разлика от MP3, FLAC не изпуска никаква информация при компресия на данните. В резултат на това икономията на място е максимум половината от първоначално необходимото място.


DNS

  Domain Name System е технология, невидима за обикновения потребител, но всъщност е една от най-често използваните. DNS е свързващото звено между машината на потребителя и глобалната мрежа. DNS представлява разпределена база от данни, с чиято помощ се осъществява преобразуването на имена на домейни (Domain names) в IP адреси.


Gateway

  Преходът между отделни мрежи, примерно между една домашна мрежа и интернет, често се определя като Gateway. В случая Gateway изпълнява ролята на преводач между компютрите в по-малка мрежа и глобалната интернет мрежа.


RSS Feeds

  Набор от формати за захранване на потребителите с информация от световната интернет мрежа. RSS форматите са специфицирани в XML.

Аватар
alexmedia
 
Мнения: 11
Регистриран на: Чет Мар 05, 2015 2:50 pm

Назад към Нови технологии

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron